Przepis na lody z chałwą i sosem toffi*

Przepis na najlepsze lody świata i okolic:
– lody (dobre śmietankowe, np. algida, np. duże kontenery są po 9,99 w Biedronce)
– pokruszona chałwa (ta z Biedronki jest bardzo dobra, chałwa orzechowa ze sklepu osiedlowego jest fatalna), mniej więcej 1/5 chałwy na miseczkę
– domowy sos toffi- wystarczą 4 łyżki. Dla leniwych może być oczywiście sos gotowy. Sos domowy robi się tak, że miesza się szklankę cukru, szklankę śmietanki, niecałe pół kostki masła i cukier wanilinowy i podgrzewa. Pewnie dłużej podgrzewany byłby gęstszy, ale mi bardzo odpowiada płynny a najlepiej do tego ciepły
-kuwertura czekoladowa do dekoracyjnego wzorku na wierzchu

Można dodać miód zamiast sosu toffi, ale wówczas lody będą tylko bardzo dobre, a nie najlepsze.

*Nie wierzę, że to zrobiłam, ale Mąż kazał nadać wpisowi taki denny tytuł, żebym była wysoko w rankingach przepisów, wyszukiwarek, czy jeszcze czegoś innego. Sprzedałam się!

Advertisements

One Response to Przepis na lody z chałwą i sosem toffi*

  1. Pingback: Nie ma nic śmiesznego w jednookim króliczku* « Świat Cytrynny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s